El context excepcional provocat per la Covid-19 no permet que el proper 14 juny els carrers de la Garriga s’omplin de catifes i, sobretot, del nombrós públic que any rere any visita el poble per
gaudir d’aquesta jornada històrica i coneguda arreu.
Tot i això, la celebració del Corpus de la Garriga es farà ben present al municipi.
La festa es celebrarà amb una colla de propostes alternatives per a tots els públics i edats.
Domassos als balcons
Es convida a tothom a penjar domassos a finestres i balcons, per fer ben visible la diada. Per a qui no tingui el domàs amb el distintiu de la festa del Corpus a la Garriga, l'Associació Cultural Corpus la Garriga n’està elaborant de nous. Els domassos ja es poden adquirir a la modisteria Montse Codina (c. de Can Xic, 2) per un preu de 20 euros. Per a qui en vulgui, també es fan mascaretes de Corpus per encàrrec (a la mateixa modisteria).
#UnCorpusDiferentLG
Alhora, s’anima la població a engalanar els seus balcons amb clavells o dibuixos relacionats amb la festa i elaborar les seves pròpies catifes de materials orgànics des de casa. També es fa una crida per crear stop motions: petits vídeos animats que s’inspirin en elements que simbolitzen el Corpus (l’Ou com balla, la guerra de clavells, les flors, la gent...) i per penjar-hi llumetes.
Per fer visible la participació ciutadana a la festa es demana compartir totes les creacions i guarniments a les xarxes, sota el hashtag #UnCorpusDiferentLG.
Els centres escolars també participaran de la diada, tot preparant activitats amb l'alumnat.
Cultura popular
L’organització ha preparat algunes activitats de caire simbòlic per fer present la festa al municipi.
És per això que al matí es confeccionarà una catifa i una altar a les escales de l’església, es guarnirà el balcó de l’Ajuntament i es farà el tradicional Ou com balla a la mateixa plaça.
Des de la Fundació Maurí també es confeccionarà un altar que, sota el nom Al·legoria de Corpus, es podrà veure de dijous a diumenge a la seu de la fundació (c. Cardedeu, 17).
De bon matí, a més, hi haurà unes matinades per despertar el veïnat i anunciar l’inici del dia de Corpus.
Un altre acte important serà el ball d’homenatge a les víctimes de la Covid-19 al poble: una dansa solemne que es farà a la plaça i que oferirà l’entitat la Garriga Balla.
Des de les entitats de cultura popular, s’ha preparat, també, una instal·lació estàtica a l'entrada de l'Ajuntament que representarà la seva implicació imprescindible i valuosa en la diada.
Sorpresa musical
Més de 100 persones preparen una sorpresa musical per a la diada amb l'enregistrament sonor i audiovisual de la Cançó de Corpus.
Compost pel cantautor Joan Garriga, el tema unirà gran part de l’escena musical garriguenca a través d’una lletra relacionada amb la tradició floral del municipi. Violoncels, contrabaixos,
guitarres, bateries, trombons, acordions, veus, entre molts d’altres instruments, enregistraran la cançó a l’estudi de so de la Fournier amb Iñaki Marquiegui com a arranjador i Marçal Ramon a la
producció.
Paral·lelament, es durà a terme la gravació del videoclip a diversos llocs emblemàtics de la Garriga com la Casa Raspall, Can Nualart, la vil·la romana de Can Terrers o el refugi antiaeri. Un recorregut audiovisual i geogràfic a càrrec del realitzador Joan Giralt que reforçarà el teixit artístic del poble, així com la resposta veïnal a la situació actual a través de la cultura.
Les llumenetes
Una de les novetats d’aquesta edició serà la recuperació de les llumenetes: la il·luminació amb què tradicionalment es guarnien enramades, finestres i balcons.
Des de l’organització s’anima tothom a guarnir finestres i balcons amb petits punts de llum (espelmes, bombetes, petits leds...) com a gest de memòria de la gent que ha patit més intensament les
conseqüències de la pandèmia.
Les llumenetes són una tradició del Corpus de la Garriga, que ara es vol recuperar i que es troba explicada al llibre La Garriga, el balneari i jo, de Pere Blancafort de Rosselló.
La programació sencera la podreu trobar ben aviat a la secció Programació
d'aquest lloc web.
(Notícia publicada el 8 de juny de 2020)